Pages

Thursday, April 28, 2011

Choy Sum in Thick Black Sauce

Choy Sum In Thick Black Sauce

 
Ingredients / Bahan2

600gm Chinese Bok Choy
600 gm Sawi Bok Choy (sawi bunga muda)
100gm Dried Anchovies
100 gm Ikan Bilis
200ml Thick Black Soy Sauce
200 ml Sos Pekat Hitam Soya
1” Aged Ginger
1” Halia Tua
5 Shallots
5 Ulas Bawang Merah
5 Clove of Garlic
5 Labu Bawang Putih
5 pieces Dried Red Chilly
5 Chili Kering
2 Tbsp. of Cooking oil
2 Sudu Besar Minyak Masak
1 Tbsp. of  Corn Powder
1 sudu besar tepung jagung
Salt To Taste
Garan secukup rasa.

Preparation of ingredient / Menyediakan Bahan2
Clean Bok Choy, and don’t separate the stalk
Bersihkan  Sawi bunga “bok Choy” dan jangan asingkan batangnya.
In a blender grind ginger, shallots, garlic and the dried anchovy. Make to a rough paste.
Di kisar kasar sahaja semua bahan seperti halia, bawang putih, bawang merah dan ikan bilis menjadi pes.
Mixed thick black soy sauce with the corn powder
Campurkan Sos pekat soya dengan tepung jagung.

How to cook? / Cara 2 memasaknya.
In a hot wok add in the cooking oil.
Masukan minyak masak kedalam kuali yang telah dipanaskan.
Put in the grinded paste, lower the heat to medium level while stir mix the ingredient gently.
Masukan bahan yang dikisar seperti pes lalu dikacau dengan perlahan2
Add in the thick black soya sauce and corn powders mixed and stir slowly until cook.
Masukan sos soya pekat hitam yang dicampurkan dengan tepong jagung.
Add in Bok Choy and dried chili and continue stir mix the ingredient very gently. Add salt to taste
Masukan Bok Choy, chili kering lalu dikacau perlahan sehingga rata dengan dimasukan garam secukup rasa.
Stir for another  3-4 minutes,  upon fully cooked, Switch off the  heat, and now you can serve it to others.
Kacau perlahan selama 3-4 lagi.
Masakan sudah sedia, dan bolehlah dihidangkan dengan Nasi Panas.

No comments:

Post a Comment